Diana came to this kitchen renovation project in progress. A small galley style kitchen was isolated from the main living and dining areas and the plans were to open it up. The saltillo tile flooring was existing in the house when purchased and influenced the palette.  The client’s direction to Diana was to give the kitchen a “zen-like” feeling: calming, clean, and natural materials.
 
Working with a local cabinet maker, we created highly efficient storage solutions to minimize the use of upper cabinets, fronted with teak and topped with a neutral quartz countertop. Backsplash and island front are slate with tones that pick up the colors in the floor and cabinetry. Open shelving allows the simple dinnerware to stand out elegantly. Space constraints led to a counter depth refrigerator, preserving circulation space. The stainless in the appliances is reflected in the hardware, faucet and sink selections.
 
Cabinetry by Smith Valley Woodworks. Photography by Joe Harrington.
 
 
Benedict-Jones
Kitchen from dining
Kitchen - Separating cooktop from oven allows for continuous surface
Kitchen - Counter depth refrigerator preserves circulation zone
Kitchen detail - Teak counter at island
Kitchen detail - Open Shelving
Kitchen detail - island slate
Kitchen detail - open shelving
Kitchen detail - quartz counter, teak cabinetry
Kitchen detail - tapered stainless hardware
Kitchen detail - quartz and slate
Kitchen detail - dovetail construction